Friday, May 29, 2009

Merdeka..!

Selamat Bercuti pada seluruh guru pelatih Institut Perguruan Malaysia terutamanya student2 IpgmKdri. Tahniah, kita berjaya menamatkan sem 2 ni dengan jayanya tanpa sebarang masalah. Sekali lagi kite MERDEKA.

Alhamdulillah dua paper pertama pada minggu pertama, xda apa2 masalah. Batuk, selsema demam xder mase tu, tapi.. masuk minggu kedua, aku diserang batuk2 pulak. Alahai, berjangkit dengan Nadzirah dan Afiqah la ni. Redho jer laa.. Kalau dalam dewan tu, kalau yg batuk selang seminit tuh.. xder org len dah..Haa..aku la tu.. Duk berduet ngan Daus. Tapi yg paling kroniknye… akula..Uhuk2..uhuk3.. Cian.. nasib baik, batuk tuh tak mengganggu konsentrasi aku jawab exam. Alhamdulillah. Cuma konsentrasi orang lain yang duk sebelah kitorg tu aku tak tahu la.. Hehee..

Paper last.. Masing2 nampak cam teruja jer.. ntoh. Mungkin sebab paper last kot. Kitorg pulak.. duk luar.. sambil belek2 skimming nota sambil sembang2. Haha..ade ke patut, daus tanya aku.. “Hari ni siapa akan menang batuk..? Semalam saringan, hari ni final…” Umm..paper last.. Hahahahaa… terkekek2 aku ketawa.. Klakar.. ade final rupenye.. Hihi..Umm.. Paper last..?? wat aku termenung kejap. Dan aku berfikir..fikir..dan fikir. Hmmm..Aku tarik nafas dalam2.. aku janji pada diri sendiri.. ‘Kalau dapat soalan susah camne sekali pon..aku xakan give up..’ Yea.. seperti betul telahan aku sebelum masuk dewan exam, soalan yang kuar memang wat aku gabra.. Huk3.. nak2 bahagian esei.. 20 markah tuh.. Alhamdulillah, selepas puas struggle duk pikir pointnye.. cube ingt2 balik point tu masa present. Syukur.. dapat jawab.
Dan....

“PERHATIAN.. TEMPOH MENJAWAB TINGGAL LIMA 5 MINIT LAGI”

Waah.. pengawas dah umumkan lagi 5minit da nk abis masa la.Iyaaah.. iyaaah.. abiskan ayat terakhir.. Ehehe..lagi 5 minit nk MERDEKA.
Yeaa… MERDEKA…!

Muka sorang2 hapy. =)
Moment di depan Gymnasium berlalu...

Lepas tu, balik bilik.. Najwa n Mimi ajak g Bandar hantar Shida, Nadzirah, Afi, Vee kat stesen bas. Online kejap, then dapat signal daripada Najwa, kereta da sampai. Berkumpul kat depan BKT. Sewa kereta Viva ustaz Ashraf. Huk3.. sedeh.. antar diorang.. Aduhaii.. kata nk wat parti la.. tapi balik awal… Eeee… Nyoss btul.
Dan…
Sampai sana, kitorang makan dulu, kat KFC Paya Bunga. [Eh, paya keladi??] Umm..hehe..ntoh..keh3..
Nila gambo yang sempat diambil.. saat2 terakhir..
Nyempat aje bergambo kitorang nii...hehee..
Jue, Shida..Vee dan Mimi..
Nyum2.. sedapnya..Mimi.. nk sikitt...

Dan..yg agak xberapa comel hari tu, k.asni..dan njwa di hujung sana..
Afi.. dan Itu dia Datin Nadzirah..
Aduhai..tengok gambar ni..terasa lapar la perut nih..=p
Eklusif.. dua artis Glemer..
Afi..dan..Najwa.. (Yoo Eh...? Hehee...)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Huk3… Uwaaa… Sedeeehh…
Oit, nak berpisah 3minggu jer.. bukan 3 Bulan..Aiyaaaa…. Hee.. iyer ke..?? Ye tak ye gak.. kejap jerlaa.. kalau rindu, apa susah.. tuan hamba2 tuan hamba sekalian ada wireless kat umah kan, dan yang de broadband ngan broadbandnye.. Hihi.. Kite Ym jerlaa okay.. n berskype.. tiap hari.. =D
Okayy..???
Heheheee... Okla.. Sekali lagi..
SELAMAT BERCUTI..=)
Manfaatkan cuti yang ada.. Jangan tahu nk makan minum tido..tengok tv..jer tau.. Huhu..
Hapy2 selaluu....okay..
p/s: Pas cuti ni.. konpem2 korang suma bertambah berat badan kan..?? Hehee.. Pada sume cikgu2 dan cekgi2.. Manja2kan la badan tu.. bila lagi nak manjakan ..ye tak..?? Hehee..
Haa..Makan suma yang mak masak tuh.. kemudian..tido..Hmm... makan tido..Gitu jerla keje korang yer... Hehee..
Akhir kata.. Marila..kita sama2 'Bina Badan' di waktu cuti2 ni.. makan best2 selagi leyh makan masakan mak tercinta masing2..okay..?? =)
Assalamualaikum....
Daaaaaaa....~

Saturday, May 23, 2009

bulan kelahiran dan sifat

Bulan kelahiran dan sifat anda, september.
Research daripada Dato' Dr.Fadzilah Kamsah

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur. * Sangat cermat, teliti & teratur. * Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. * Pendiam tapi pandai bercakap. * Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. * Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. * Kerja yang dilakukan sangat sempurna. * Sangat sensitif yang tidak diketahui. * orang yang banyak berfikir. * Daya pentaakulan yang baik. * Otak bijak & mudah belajar. * Suka mencari maklumat. * Kawal diri dari terlalu mengkritik. * Pandai mendorong diri sendiri. * Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. * Suka sukan, hiburan & melancong. * Kurang menunjukkan perasaannya. * Terluka hatinya sangat lama disimpan. * Terlalu memilih pasangan. * Sukakan benda yang luas. * Bersistematik

Hurmm...memang banyak yang bertepatan dengan sy, jadi sy nak komen sikitlah..haha..ermm..bertolak ansur..yes..memang benar dan tepat sekali..sy boleh bertolak ansur dari segi menjatuhkan hukuman pada seseorang atau mengambil tindakan. Suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik agak benar ya..hee..tapi tu dulu kot..sebab sy belajar mengawalnya tapi tak la dalam semua perkara biasanya perkara yg melibatkan perbincangan atau idea.Kritik tu rasanya tak la sangat tapi lebih kepada menegur atau "sy rasa adalah lebih baik kalau....ataupun..apa kata kalau kita....". Haa...lebih kepada beri cadangan. Sy tak berani la nak fatwakan sesuatu idea tu tak bagus atau tak tepatlah. Pendiam tu pulak sebab sy jenis kurang bercakap benda yg tak perlu sangat sebab sy memang tak bagus dalam menokok nambah sesuatu conversation atau sembang2, ye..kalau dulu byk sangat bercakap, mungkin sekarang dah puas bercakap kot, itu yg lebih banyak diam. Rasanya pendiam tu tak tepat sangat kot, mungkin ada istilah lain lebih sesuai..Kerja yang dilakukan sangat sempurna.. depends on task. Suka sukan, hiburan & melancong..Iya, sy suka sukan lebih kepada excercise tuk stamina dan jantung..B) Hiburan?? Depends. Melancong? pun berminat, tapi melaksanakannya..jarang sekali. Terluka hati sangat lama disimpan?..Oh ini tidak tepat, tidak benar..sy mudah lupakan kejadian hari semalam kerana sy tak suka menyimpan beban dalam kepala sy.=)

Sekian saja,tata.

Adakah post ini membantu anda lebih mengenali siapa sy..? ngee!~

Thursday, May 21, 2009

2 hari yg biasa...

Exam.. exam..
Tak dinafikan soalan2 kali ni agak payah.. berbanding sem lepas. Tengok soalan Bi.. ramai yang mengeluh.. nak2 dekat bahagian struktur petikan tu. X ramai yg faham petikan tu sebenarnya.. nak salahkan siapa..?? Rilek2 sudah…

Bagi dak2 unit Pk plak.. xm dua paper sekaligus 2 hari lepas.. 2hari after xm nih.. kami rehat betul2.. 2hari xsentuh nota.. adui.. Lepas geram ke ape..? Aku lak.. ingatkan nk rehat pas xm petang tuh.. n malam sambung stdy.. aihh.. malam pon xstudy.. Online sepanjang zaman.. Tapi.. internet malam tu.. xberapa bagus la.. Aduiii… kene kuar depan BKT plak.. alohai.. orang nk rehat celebrate dengan online pon xboleh….(ada ke.. celebrate ngan Online..??)

Wireless yang disediakan masih di peringkat pemasangan/pengujian.. Kesabaran pihak tuan/puan sangat dihargai….

Bila nak siapnyer..? Duk pasang je.. ? Bila la nak establish cam wireless kat Bkt dan seluruh Bk tu…? Cam line PKPG..

Aihh…. Banyak pulak songehnya.. tak tahu bersyukur ke… xbaik..tau…
By the way.. keceriaan hari selasa lepas.. bertambah2.. sampailah hari ni.. Aku, najwa, veera n ain.. sain kontrak tuk broadband.. Yeah… akhirnya.. Lepas ni.. dah xpayah bergantung pada wireless hostel ag dah.. n kemana2 pon pergi ade internet.. yeaah.. Tengok muka orang di bawah nih.. happy pas exam BM plus dapat broadband murah..


Hehehee.... ape yg hapy sgt ntohh...

Promosi broadband celcom untuk kakitangan kerajaan,
Hak milik kekal selama2nya,
Modem RM110,
Monthly RM50,
3.6 Mbps.

Best x features nih..?? Jangan jeles..kalau nak beli.. contact Datin Nadzirah.. Itupun stok da tinggal sikit.. Cepat2.. siapa cepat dia dapat..

Pasal xm lagi… 2hari burnt gitu je.. rehat je..? Bile nk sambung study nih.. wahaii sahabat2.. sibuk packing barang jer.. 2hari duk packing barang.. uihhh.. dan antara muka yg xsabar nak balik.. Muka Afi la.. yang tu memang.. Homesick ke Afi..?? Rilek ar.. xrock la..
Papepon… Marilah sama2 kita buat yg terbaik untuk paper yg tinggal lagi ni..

Hmmm..,
aku pon xtau berapa pointer la bakal aku time kali ni…

… Aduhhhhh.. sem ni… aku kene usaha lebihhh..! yahhhh..!
Tapi..
Soalan cam payah sem ni..? Camne nih..??
Takper…
Usaha lagi.. usaha..dan terus usaha.. Cayok2.. yakin boleh….!
Yaa.. itu dia semangat yg dimahukan..

ASNI…. NEVER SAY DIE…

Tuesday, May 19, 2009

Perjalanan hidupku sebagai seorang guru pelatih..

Ummmmm…. cikgu..cikgu… aihhh…baru aku sedar.. hari ni..aku berada dibidang perguruan.. bakal cikgu..? Mmmm… Cikgu Asni… hee.. agak2 sedap x name tu…? Huhu.. Waah.. bakal cikgu.. Asni jadi cikgu.. Humm….? Rase cam xsedar plak..aku akn bergelar seorang guru.. Percaya atau x.. Cikgu xpernah menjadi cita2 aku.. xpernah ada dalam list cita2 pon.. tapi.. akhirnya.. Bidang perguruan nila..yg akan menjadi darah dagingku.. Ya.. aku dilahirkan untuk menjadi seorang guru, seorang pendidik.. tak sangka panggilan keramat “cikgu” menjadi panggilan aku sekarang walaupun baru bergelar bakal guru@guru pelatih.

Cita2 pertama, nak jadi peguam.. ntoh nape la peguam yg jadi pilihan.. Naik darjah empat nak jadi polis pulak.. Nak jadi ape..? Inspektor Polis.. Hee.. terpengaruh dengan drama2 la tuh.. Inspektor Aliza la kunun.. Manakala kakak aku, nk jadi wartawan..beria2 nk jadi wartawan.. Alih2 hari ni.. dia yg jadi polis.. satu2nya kakak aku yang digelar bawang putih oleh kebanyakan orang.. alaa.. Revalina S.Temat tu.. Ade la jugak ropenye bawang putih tu.. Nway..tahniah kepada kakakku, Nor Hidayah.. yg akan bernikah dengan jejaka pilihannya Jun ini.. Semoga jodoh mereka berpanjangan..Amin..


Aihhh..berbalik pada kisah ku sebagai seorang guru pelatih.. (selingan jap td ..)
Kalau cakap pasal liku2 sebelum aku bergelar guru pelatih di ipgmKdri nih.. memang berliku2 jugak la..sebelum mendapat tawaran ke ipgmKdri @ nama lamanya.. Institut Perguruan Kuala Terengganu, aku study stpm selama 1 ½ tahun di Sek. Men. Keb Ibrahim Fikri.. dan barula sambung study di maktab ni.. tu yg lambat join kak dayah.. farhanah, Biha dan Kak Murni tu.. duk bertapa kat Negeri Ibrahim Fikri dulu..

Banyak suka duka yang dilalui di sekolah tu.. Pahit manis..masin tawau… suma ada…

Inilah permulaan ceritanya….

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



PART 1
Di suatu sudut pemandangan...............
Suspek dikesan...!
Dulu… di bangku sekolah menengah.. aku bercita2 nk jadi jurutera awam yg berjaya.. yg pro.. terutamanya dalam kejuruteraan jalan dan lebuh raya.. ntoh.. aku dapat rasakan passion aku lam bidang ni sangat2 la tinggi..

Masih aku ingat.. setiap kali aku keluar.. bila berada atas jalan raya.. aku akan tengok n tilik semua bentuk jalan.. n jenis jalan raya 2.. Struktur, binaannya.. temboknya.. macamana nak buat.. apa binaan yg menyokongnya.. lagi syok kalau tengok jalan raya yg dalam proses pembinaan.. Atas sebab passion dalam bidang tu terlalu tinggi.. Aku berazam nk jadi Engineer yg berjaya suatu hari nanti.. n bila tamat spm.. aku apply lam bidang tu la jugak.. tapi xdapat.. Sedih.. Frust.. Xdapat g U.. Kawan2 lain ramai pulak yg result xseberapa.. tapi dapat pulak course yang aku nak tu.. Aihh.. punah harapan.. Sabar Asni.. sabar.. mungkin xder rezeki masa ni.. tuhan nk uji.. itula motivasi aku setiap kali..


Kemudian, Aku mendapat tawaran untuk sambung study di Smk Ibrahim Fikri dalam aliran sains.. tambah tolak darab bahagi.. aku pon decide tuk terima tawaran ke form six..
Minggu orientasi bermula.. Semuanya berjalan dengan lancar… Dan sesi pembelajaran bermula..
Kelas pertama mase tu ialah kelas Fizik volume 1.. Boleh la… lepas tu pengenalan kepada subjek Pengajian Am..subjek mencakupi pelbagai aspek. Pastu subjek math.. Math 1 dan math 2.. dimana.. math 2 tu boleh la aku takrifkan sebagai math moden yg di addmathkan… n math 1 pulak.. cam addmath yg di addmath kan lagi.. kemudian subjek BM pulak.. okla.. best dan ianya berguna untuk subjek BM yang diambil di maktab.. n satu ag subjek yg aku sendiri pon xtau camne perasaan aku kat subjek ni.. iaitu subjek computing.. Kalau bahagian multimedia.. memang la minat… bab design2.. n matching2.. kegemaran la tuh.. tapi kalau satu part ag lam computing.. iaitu Programming.. memang aku xpandai2.. dari awl belaja sampai la akhir.. xpandai2.. Sikit2 yg biskut2 tu boleh la.. tapi klu nk skor lam exam.. rasenya.. agak perit la.. (part ni sesuai tuk panduan kepada siapa2 yg nak amik stpm..siapa ade adik atau saudara mara ke.. p/s: kalau nak pinjam buku2 stpm pon boleh..)

Gitu la hari2 aku setiap hari di Semkif.. Pagi.. gi skul.. belajar.. wat keje.. study.. balik.. Pergi skul.. belajar..wat keje..stdy..balik.. Bende yg same hari2 selama 1 ½ tahun.. Struggle dalam exam setiap kali..sakit kepala tau tak. Hidup kadang2 xder kaler.. Tapi yg sweet tetap sweet.. banyak pengalaman manis kat sekolah tu.. tapi yang tak sweet suasana pembelajarannya stagnant gitu. Huh. Boleh buat orang jem kreng otak.

PART 2


Hari demi hari.. berlalu.. tempoh 1 ½ tahun begitu singkat.. Akhirnya aku tamat alam persekolahan dengan jayanya. Namun, rezeki tidak menyebelahi aku sekali lagi.. bila sekali lagi.. aku tak mendapat tawaran ke u.. Kali ni.. frust nye memang macam frust org putus cinta pon ada.. tiap2 malam.. mengenangkan nasib.. harapan yg punah.. musnah.. Frust masa spm dulu... berganda2 peritnya untuk kali kedua ni.. Aku selalu fikir.. kenapa susah sangat aku nak tembus tembok u sebagai seorang student..?? seorang mahasiswi..?? Orang kata.. sesuatu perkara yg berlaku itu.. ada sebab n hikmatnya.. Tapi sebagai seorang manusia biasa.. aku tertanya2.. kenapa susah sangat aku nk tembus pintu gerbang U sebagai seorg siswi..? Kenapa..? Apa akan jadi pada aku.. kalau aku hari ni seorang mahasiswi ipta..?? aku nak tahu.. kenapa.. kenapa…?? Gitu la persoalan yg sama je setiap kali tepikir kan hal tu.. Bermuram sepi la aku setiap hari..

………………………………..........


Suatu hari.. adala sorang orang terapat aku.. bagitahu pasal permohonan ke maktab.. dia suh aku apply..

Nila yg aku cakap kat dia…..

“jadi cikgu..??
Ahhh.. xnak la.. xpernah pun ada cita2 saya nak jd cikgu…” Bentak pulak aku pada dia.. DIA… Mohd Ruzaini Abd Ghani.. itu lah dia.. Ruzen.. orang terapat aku.. yg sangat2 menjaga aku… semua.. sangat2 menjaga hati dan perasaan aku... sangat penyabar orangnya..


“Yela..abis tu nak apply mane lagi…?”


“Saya xmau jadi cikgu..xminat laa..” Hmmm.. nila..kate2 aku mase tu.. kemudian bila direnung2kan...


“Ok laa… apply jerla dulu..tengok ar nanti.. kalau dapat maktab.. sy pikir balik nak time ke x..” Mase ni.. aku pikir kalau dapat tawaran ke U.. konpem2 la.. aku akan g U.. yela.. nk kejar cita2 nan satu..


Dia la yg susah payah usahakan semua benda tuk aku.. fikirkan kebajikan aku.. tolong pikir kan masa depan aku yg ntah ada sinar nya ke x..(boleh aje sebenarnya..) Dia tau aku kecewa xabis2 sal result stpm yg bagi aku..xbest.. n sebab sepanjang tempoh nak exam tuh.. aku de problem.. xboleh nak focus.. exam mase tuh..aku jadi geram sendiri bukan pada diri sendiri..tapi pada aturan hidup aku.. menjadi Nor Hasni Sidek Hamzah.. di atas muka bumi ni.. [kalau citer sal ni.. memang sedih..tapi dah xde pape dah.. sebab aku da tau penghujungnya citer aku.. happy ending..(cop2..yg ni bagitauuu.. kemudian..huhu)]

------ ---------------------> next


Masa tu.. satu hal timbul lagi.. dia bagitau.. ,


“Result spm penting tau.. sebab permohonan tu nak result spm..”


“hah…. Result spm…?? Aihh… saya nak apply tuk degree la awak.. n bukan tuk foundation or diploma…??”


“Yela... awk bagi la result stpm awk tu..tapi.. kena apply tuk foundation la dulu..selepas 1 ½ tahun barula proceed ke degree..” Gitula lebih kurang dia cakap…

Aku still xpuas hati.. kenapa aku nak masuk kursus yg dak2 spm amik..xmo laa…
“ Aihh..ape nii..??


[ Cut ! ]

Untuk pengetahuan semua.. kali terakhir Government, BPG serap student lepasan stpm&diploma ialah pada tahun 2003.. di mana student yg apply kursus perguruan dengan BPG tu akan menjalani kursus selama 3tahun…Yup..3 tahun sahaja..iaitu..
Degree.. Iyeer.. degree terus.. sebab dah ada sijil stpm@diploma kan..

Kemudian, BPG mansuhkan tuk student kelayakan sijil tu.. sebab nak lahirkan guru yang lebih dengan sifat ethos seorang guru.. dan lain2 sebab.. itu salah satu sebabnya lah.. Sebab tula…
Dan jangan terkejut pulak.. rasanya semua orang sudah sedia maklum bukan, BPG akan mansuh kan pengambilan bagi kursus perguruan lepasan Ijazah,KPLI juga.. semua tahu kan.. Sebab salah satu sebabnya, nak hasilkan guru yang dididik dari awal, iaitu Fresh Spm.. dan terus buat kursus perguruan 5 ½ tahun [foundation+degree = 1 ½ + 4 = 5 ½ tahun] tempoh yg aku rasa cukup masak untuk bakal guru membuat persedian sebelum keluar untuk menjadi guru..

Orng kata KPLI cam kursus cikgu express.. Iye betul la cikgu ekspress.. Setahun jer masuk buat kursus.. pastu..siap…cikgu ekspress.. mengalahkan KPLSPM yang buat kursus 5 ½ tahun ni.. Tapi papehal.. kita xboleh la nak jeles.. kan.. sebab diorng pon da belajar lame kat U.. ada yg da jd engineer, doktor n macam2 agi dari pelbagai bidang dan latar belakang.. tapi memilih untuk menjadi pendidik..alhamdullillah.. kalau itu yg dimahukan..teruskan.. Jadi.., kesimpulannya..cikgu express@x.. Tu x penting.. yg paling penting.. semangat yg perlu ada pada setiap guru tu.. betul x..??
Yang penting… Ethos seorang guru..!
Belajar 5thun pon.. kalau etika perguruan x diamalkan.. itu lagi lah pembaziran.. namanya..kan…


Akhirnya..setelah dibasuh2 oleh dia, Ruzen..aku pon.. isi la permohonan tu.. Opsyen Pendidikan Khas (BM/PJ/BI) dipilih.. Aku pilih kursus ni sebab.. aku pernah bergaul dengan student pendidikan khas, sangat istimewa.. Asalnya, aku ingat, pendidikan khas tentang pendidikan untuk org pekak bisu dan buta sahaja, rupa2nya lagi luas..


Dan akhirnya, lepas frust xdapat tawaran ke U.. bergenang air mata setiap hari.. Masa ni, kawan rapat merangkap senior Form 6 aku dulu, banyak bagi nasihat.. banyak kali aku down.. dia laa yg byk bagi nasihat dan motivasi.. ntoh dia bosan ke x la ngan aku ni.. kejap ok.. kejap xok.. dialah, antara kawan terapat, Fakrur Razi.. yg xjemu2 bagi kata2 semangat.. Thank u so much Iwancah.. (ni panggilan aku pada dia..sebab muka dia ada rupe cam irwanshah..keh3..)
PART 3


Malam tu.. berapa haribulan ntoh.. lepas msg ngan Razi untuk sesi kaunseling.. aku mintak diri tuk tido.. sebelum tido.. aku masuk la kejap lam laman sesawang.. mencari entoh ape aku pon xtau.. mata dah rabak.. Then aku teringat la.. pada permohonan ke maktab.. Hmmmm.. pergi la kat site tu jap.. Ooh.. da boleh semak status pemohonan.. Umm… masukkan Ic.. dan… klik...

TAHNIAH….!!!
TAWARAN MENGIKUTI KURSUS PERGURUAN
DI : INSTITUT PERGURUAN KUALA TERENGGANU
OPSYEN : PK (BM/PJ/BI)

Tau x.. apa reaksi aku…? Hummm… xde perasaan..

Ntoh.. Cuma selepas saat tu.. kesedihan tu berkurang la.. n Alhamdulillah bestfren dunia akhirat, Nik Suria Nik Abdullah pon dapat tawaran ke UUM.. Syukur.. Pagi keesokannya, aku bangun awal pagi... Nampak mak di dapur, ngah prepare breakfast.. Aku g kat dia.. n cakap.. dengan perasaan yg ntah.. bese je.. xde perasaan.. dan aku gtau mak.. aku dapat tawaran ke maktab.. Tau ape reaksi dia..?
Dia bersyukur sangat2… Alhamdulillah ... mak byk berdoa tuk aku.. doakan tuk anak perempuan dia ni.. tuk dapat tawaran ke maktab.. Aku sebak masa tu.. bukan sebab apa.. aku sedih xdapat ke U sama2 dengan Nik.. xdapat ke U.. mak aku nampak gembira sangat2 anak dia mendapat tawaran bidang perguruan.. dalam hati aku.. Huk3.. mak hapy.. aku lak sedih sebab mak aku hapy aku dapat bidang yg aku xmau… Huk3..(Apela aku nih kan..) tapi demi mak...



Kecoh sekampung aku dapat tawaran ke maktab... Panggilan cikgu da lekat dah kat name aku.. Dak2 laki kampung aku biler nampak jer aku…. Mule la memanggil2.. Nie.. Ooo nie.. cikguu..! Makcik2 pon.. “owhh… yang ni ke yang dapat maktab..?? Bertuahnya..” Rasanya korang pon rasa part ni kan.. Besela.. nak jadi cikgu kan.. Aduhai… orang kampung lebih excited dari tuan empunya badan ni.. aiyaak.. fenomena gapo nih…? Gitula.. mak aku, family aku, n orang kampung.. excited aku dapat tawaran ke maktab.. dan kalau sesekali aku gatal2 tanya pasal U.. diorang mesti dapat agak aku berharap U lagi.. “Aihh…rezeki dapat maktab nk mintak U pulak… Bukan senang nk dapat maktab tau x..? Puluh2 ribu orang yg apply, dalam 8000 orang jer yg terpilih..”
Haa… gitu la setiap kali kalau kitorang tercakap pasal U n maktab.. Tu belum mak aku ag… lagi sarkastik ayat2 beliau..


“Belaja kat U lame2 pon.. kuar xdapat keje nk wat ape… Cikgu.. kerja kerajaan.. kerja terjamin..”
Bedebush…. Haa.. nah kene sebijik….Nyoss..
Akhirnya aku berjanji pada diri sendiri tak akan mention ag pasal tu nak2 pada mak aku..

Dan persediaan dibuat last2 minute.. sekali lagi aku dibebel mak ag..

“Nampak sangat xbersemangat nk g maktab.. baju2 xsiap kemas ag” .. n macam2 ag la.. yg mak bebelkan.. n ulang lagi ayat… “Nak harap ape ag kat U.. Cikgu nih.. keje mulia.. keje terjamin..” aihh.. tu yg aku xmo dengar tuh.. balik2 ulang ayat sama.. n ayat tu.. ada ag sampaila hari tibanya.. Pendaftaran pelajar baru Ambilan Julai 08.. dalam kete masa on dway g maktab pon .. Hmmm.. mak2.. nway… thanks a lot.. cuz.. almost everythng she did.. ape2pon laa..dia nak yg terbaik tuk anak dia..
My mum... sama x muke kitorg..??hee..
PART 4

Suasana di perkarangan pintu masuk IPKT agak sesak.. dan meriah dengan suasana ibu bapa yang datang hantar anak masing2 untuk pendaftaran. Dan aku.. still xberperasaan… nak melangkah ke dunia study lagi.. pulak dibidang perguruan.. Hmmmm…

“Dik.. dik… jangan pijak rumput.. ”

Huahh..?? Gape au kak ni…
“Iye.. apa dia kak…?”

“Kenapa xpakai baju kurung putih dan kain hitam seperti dalam kertas yg diposkan tu..?”

“Umm…. Hari ni ke kene pakai…? Sekarang ke..??”

“ Iye.. sekarang..”

“Tapi baju2 saya lam beg.. tak bergosok ag kak.. macamana nak pakai..? berkedut... tudung pun ..lain kali pakai xboleh ke..?”
Maksud aku.. pas masuk bilik.. gosok jap.. baru pakai…

“Xboleh dik.. sebab sepanjang minggu pengurusan.. memang kene pakai baju tu.. Xpe.. bukan adik sorang je yg xpakai baju tu.. ramai gak.. mungkin arahan lam surat tu xjelas.. tapi da suruh tukar dah..”


Aduiii.. terseksa tul… masuk lam tandas.. tukar baju kurung putih.. tudung putih..n kain hitam... Dan kasut..?? Pon kene tukar.. pakai kasut hitam.. itupun lepas masa nak g daftar.. Aduii.. g balik kat kereta.. panasnya.. Masyaallah.. Kasut pulak longgar.. Aduhh.... memang terseksa sgt.. dengan baju yg agak berkedut.. Aaaahhh….! Aku harap bile ada orang tengok aku.. diorang akan pikir.. aku datang dari jauh.. sebab tula.. baju berkedut seribu tu.. Dan…. tudung pon berkedut?? … apa kess…?? Hehe..
Ooowhh..lupe…orang jauuuh…. Haha..

………………………………………………..

Di gim… (Tempat pendaftaran)

Suasana busy gler.. ramai orang .. penuh dengan student2 baru.. Aihhh.. masa ni.. kecut perut aku.. tengok muka student2 baru.. muka genius2 je nih.. Ah sudah… camne nih.. nak compete ngan dak2 pandai nih.. pandang kanan.. pandang kiri..depan.. belakang.. Aiii.. xper2.. sabo.. sekarang gi kat meja pertama pendaftaran dulu.. then pilih baju n sweater.. seterusnya meja untuk unit masing2 pulak.. Nampak semua orang busy anukan borang masing2.. yg xterkira banyaknye.. sampai pening aku tengok..
Di depan aku.. ada sorang awek nih.. tinggi2 orangnye.. muka gabra..Hummm..
(Eh.. dia ni.. nampak gaya macam bekas samseng sekolah ni..tapi nape muka nampak gabra..?)
[ Cut ! ]


Itulah dia.. Rohaiza Adila@Dila.. Orang pertama yg ditafsir oleh aku.. huhu.. Kemudian.. aku kembali anukan kertas n borang yg tersangat banyak tuh.. kene tampal gambar pulak.. alahai.. mana nak cari gam ni..?? Humm.. kat belakang aku.. ada sorang perempuan.. yg sangat2 sibuk sedang susun kertas n borang.. macam xingat dunia.. busy sangat.. rasanya semua kerusi, dia letak kertas dia.. nak susun2.. (atau aku silap orang..? Ehh.. dia la yg busy tuhh..)


Umm… awak..nak gam sikit boleh…??
“Eh.. ye.. ye.. amik.. amik..” (tau2 la kan.. afi cakap dengan halaju camner… )

Itulah.. Wan Nur Afiqah@Afi.. yg bagi aku.. cantik dan agak serius mukanya.. Yang sekarang ni.. merupakan antara manusia yg sangat kelakar dalam dunia nih.. lawak dia tuhh.. kelakar maut.. sampai boleh buat orang sesak nafas.. ape2 jer yg kuar dari mulut dia.. aduh.. memang klakar.. umm.. Afi.. afi..(selingan)

“Ummm… maceh… nah..”
“Aah.. ye..ye..” Sambil menganukan borang2 dia tu..


Alahai.. macam2.. busynye diorang ni.. Pastu kami dikejutkan dengan gambar untuk dibuat kad matrik..
“Hah.. sekarang ker..??” Adui.. dengan panasnya.. kehulu kehilir.. pulak pakai tudung putih.. aku nih.. kalau ngan tudung putih.. konpem2 la xlawa.. muka xcantek ar jadinya.. Alahai.. buruk laa.. gambar kad matrik aku nanti.. dahla.. panas.. berpeluh2.. berkarat muka nih masa tu.. oloh.. da xcantek..


Then, bahagian mendaftar siap..

Aku bergerak ke arah hostel.. untuk pendaftaran hostel pulak.. masa ni aku bertemankan student dari unit pai.. orang kelate.. Hee.. kitorang jalan same2.. n daftar same2.. Kunci bilik diberi.. Ummm..

Siti Aminah O8?

Owhh.. nama blok n nombor bilik.. Then.. dengan konfirm dan konfiden.. aku bergerak.. pusing kebelakang.. dan terus bergerak ke arah blok hostel.. aku nampak hostel.. dan aku menuju ke arah blok tuh..


Dan.. sekali lagi…

“Dik.. dik… nak g mane tu..?”

“Nak cari bilik laa… Siti Aminah 08..” sambil aku baca pada tanda kunci tu..

“Owh.. ni blok laki dik..blok perempuan kat sabelah sana tu..”

Owhh.. yeke.. hehehe.. Ok2.. terkekek2 aku ketawa sorang2.. sambil mencari2 arah ke blok tu..

BLOK SITI AMINAH


Haa.. yang ni la kot bloknya..
aku masuk.. n mencari2.. nombor bilik 08.. Hah.. ni dia.. da jumpe.. senang sangat nak cari..
Aku hulurkan kunci..masukkan..payah la pulak..
Xpe..eden torai sekali lagi..
Aihh.. payah la pulak.. awat nihh..?? Kunci da betul.. no bilik da betul..
Sekali lagi… aku cuba.. dengan gaya cam xpuas ati.. ketung ketang..! Bedebush… aku tarik2 pintu tuh…
TO BE CONTINUED.....


macam muka orang yg xredho jadi cikgu....huhu (dulu) plus perasan ada orang amik gambar masa ni "aihh, salu amik gambar aku!"






Saturday, May 16, 2009

Guru pembina negara bangsa..~

Selamat Hari Guru ku ucapkan kepada semua sahabat2 guru pelatih seluruh Ipgm, tak lupe juga kepada semua guru2 yang mengajarku..cikgu2 S.K.Kampong Tengah, SMK Manir, SMT Kemaman, SMK Ibrahim Fikri dan tidak ketinggalan..juga kepada semua pensyarah2 ipgmKdri..

SELAMAT HARI GURU...!


Ummm...teringat pula pada sajak daripada penyajak Usman Awang.. yang sangat2 terkesan di hati ni.. Antara part yang paling bermakna...ialah...



Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetlaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.


Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.


Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakill seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.


Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.



Masa ni la..baru terasa..beratnya tugas yg digalas seorang insan yg bergelar guru... guru arkitek pembina bangsa..betul x...? =)

Friday, May 15, 2009

eyes of a girl named asni..

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all my frens.. SELAMAT HARI JUMAAT..! Indahnya hari jumaat di Terengganu. Terasa syahdunya sampai ke lubuk hati. Terdengar2 suara orang mengaji di surau dan masjid. Umm.. teringat pula pada suasana di Kampung Batu Enam, kampung waris warah sebelah mak. Damai je hati bila melalui area tu.. =)
Kalau malam jumaat pula, time keluar besenya dengan family..bila lalu area Pekan Batu Enam terutamanya.. Boleh la nampak suasana orang ramai berkenderaan di jalan utama Pekan Batu Enam yang menghubung ke kawasan Manir pulang dari masjid Batu Enam. Ada yang berkereta, ada yang bermotor membonceng anak di belakang, aduh..comel2nya.. kecik2 da rajin ikut ayah diorang pergi sembahyang berjemaah di masjid.. Ada juga yang berbasikal.. dan ada juga yang berjalan kaki saja. Waah.. bagusnya..meriah... islamik sungguh suasana malam jumaat di Pekan Batu Enam. Kadang2 .. bila melalui jalan tu.. dapat la jugak aku tengok.. curi2 pandang orang2 di sana.. rasa tertarik nak tengok.. Sorang2 ku tilik muka.. Masyaallah.. berseri2nya wajah mereka2..Anak-anak muda pun ramai.. (Biasanya laki la..perempuan tak ramai cam bilangan lelaki..) Muka xpuas tengok.. sebab tenangnya raut wajah diorang.. ape tah lagi kalau yang muke2 Turkish tuh.. huhu.. bertuah ibu yang mengandungkan mereka2 ni.. Aihhh…ape yg aku cakap ni.. tapi memang betul la..rase nk join diorg..nak jadi sebahagian daripada mereka.. MEREKA2 YG TENANG.
Itulah dia environment yang dapat dilihat di Pekan Batu Enam. Walaupun pekan tu pekan kecil yang kian pesat membangun, namun budaya berkunjung ke masjid tetap menjadi agenda utama pada setiap malam terutamanya pada malam jumaat. Sebenarnya atmosfera islamik ni bukan terdapat di Pekan Batu Enam saja, tapi hampir di mana2 tempat di Terengganu pun. Bertuah jadi rakyat Terengganu..membesar di Terengganu. Negeri dalam Iman.. Iyelah.. Terengganu Darul Iman..kan..
Pagi tadi bangun..terus sarapan dengan roti bakar.. Umm..rasenye da lame aku da x naik atas..menziarah Geng PPS kat bilik diorang. Kalau dulu setiap hari mesti aku akan naik atas.. ade la 5-10 kali sehari naik.. hari2 bertapa kat bilik diorang.. Dan bilik favourite aku..mestilah bilik Ain ngan Najwa.. Hehehe.. Ntoh nape suker benor g bilik tuh.. ade banyak makanan kot..? Hehehe.. best.. tapi tu dulu..citer 2bulan lepas..
Fuuu.. Betul la org kate.. technology connecting people..but..also merenggangkan silaturrahim. Eh..yeker..?? Tapi xder la sampi camtu.. Kitorg selalu jumpe kt kelas.. Tapi ntoh ler… Umm..mintak Geng2 PPS komen sket bab nih..yep..
Sejak dapat wireless kat bilik nih.. gini la rutin harian aku.. Bangun pagi on laptop..online..on ym..update av..then balik bilik pon..online on ym.. bukan per…senang nak berpesan2..xyah call…n xyah ke kamar diorg pon.. kan.. n sangat2 membantu dalam assignment.. hv a small talk..discussion..send file.. Umm..gitula..teruk gak.. frekuensi aku kat padang pon da kurang..da xnampak batang hidung daa.. kalau jogging pon..jogging atas katil jer…( hehe..tidola…)
aduhh…teruk betul aku skrg ni.. Papepon… ape2 hal yg kite buat mesti kene seimbang..kan…? Antara rehat, keje, exercise..Kene belen.. Ummm.. masa dah tak boleh diundur.. exam pon da dekat.. juz..mentelaah buku jerla kejenye . Xper next sem.. aku akn rajin turun padang.. ngan partner favourite aku.. ain.. or mimi..ok ain...?? set..
Tengok ni gambar lame..sem lepas.. =) Owh..hapy hapy day..
Owh..hapy2 crazy tonite..nado darun saram mannado..jigum boda do hengbog harjido molla..waaah...!


9 budak hitam..nila kumpulan reben..jeng jeng jeng...!

ni gambar geng PPS.. sempena Jabatan Pj buat jamuan hari raye.. Mane Jue..? Jue sudah bertukar wajah ker..aihh..tu abg senior cccu kn..?
L.O.V.E this picture..

Aduhai sesekali da lame x ziarah ni..rase rindu plak.. pagi td aku naik laa atas.. nampak shida.. dia kate sufika lebam teruk kat tangan dia.. kes derma darah semalam tu la.. Aku ngan afi sepakat naik aras atas sekali tempat geng2 sufi, hanim n mimi.. Waah..memang betul la.. teruk lebam kat lengan dia.. cian plak.. Orang laen derma darah xler plak jad camtu. Ni kes hemoglobin tinggi la ni.. tu yang tinggal lebam besar tu.. Cian plak.. xper.. Banyak pahala derma darah tu sufi… Then, aku mintak diri dulu balik bilik.. nampak pulak dak2 psv.. havoc jer…?? Umm.. Waah..dina, najid n masyitah..ajak masuk lak..alang2 da naik atas ni..ziarah la kejap..tp boley plak dioarang tanyer soalan cepu mas pagi2 ni.. da mandi belom..?? Aiyaak… hehe.. xchat kan..jd x mandi awal la..huhu.. Bergosip plak..aduhai.. then tibe2..satu soalan diajukan pada aku.. sedang leka duk sembang.. masyitah n najid tanye..
“Betul ker k.asni da bertunang..?”

Glurp…

“ Tunang… ??”

“Iye.. tunang la.. dengar khabar2 angin orang cakap..”

Ishh3…aduahaii…terbahak2 aku ketawa… Tak berenti2.. sampai tak cukup nafas.. hak3.. Aduhai.. mane dengar citer nihh…?
“ Dengar khabar2 angin..gitu la..”

Alahai..sekali lagi aku gelak..tak berenti2.. sampai diorang tanya… Ummm..K.asni ni gelak betul2 ker.. maen2..atau ngah sedeh nihh..??

Haha..memang aku xckup nafas saat tu..aduhai.. gelak besar aku mase tu..aduh.. macamane ley timbul sal tunang ni.. Gewe pon xderk.. camne dengar citer..tup..tup.. da tunang.. Pulak aku xpernah ade skandal ngan mane2 dak laki maktab ni..jadi camne leh dengar citer sal tunang ..? Aduii.. mulut orang n khabar angin..aku pon xtau la..camne..proses khabar angin pertunangan aku berlaku.. Nak kate pakai inai..x.. nak kate pakai cincin … satu bentuk cincin pon xder kat jari aku.. Jadi..agak kelakar la bile fikir2 ade orang tanyer soalan tu... Aku juz menafikan cerita tu..then …turun bawah..ke bilik..tuk sambung study..

Aduhai..macam2..nway.. selamat study.. Cayokkk..!

Diari guru pelatih_14 Mei 2009



Salam ceria.. Usai sudah minggu olahraga anjuran kpli..Hari kepegawaian sukan.. Tahniah kepada pasukan yang menjadi juara.. manakala kepada pasukan yang lain.. jangan kecewa.. lainkali cuba lagi.. yang penting.. usaha.. dan tawakal.. itu yang paling penting.. kita hanya mampu merancang.. tuhan yg menentukan.. Papepon.. majula sukan untuk guru2..! yahh.. nk ajar generasi akan datang.. klu xlengkap ilmu physical edu ni.. boleh merosot perkembangan murid2.. Di Barat.. dan di mana2 negara maju pun di ajar pendidikan asas ni pada peringkat awal lagi. Itupun di ajar oleh profesor-profesor. Betapa sistem pendidikan negara mereka maju dan sentiasa ke hadapan. Itulah yang juga turut diamalkan di ipgm.. Sukan untuk semua.. Betul x.. cgu2..?



Terima kasih kepada semua yang hadir memberi sokongan. Akhirnya dapat juga kita menjayakan olahraga ini dengan jayanya. Selama 3 hari berada di padang setiap petang.. memang hitam gitu jer muke kitorg.. Geng PPS putih2 ker sekarang ni..?? Yee...betol.. Pj da xde klas kan.. lagipon da x turun padang. Tapi 3hari kat padang setiap petang.. bertukar kaler la jugak kitorg.. yg putih jadi kelabu.. yg kelabu jd itam.. dan yg already itam..jd.. itam pekat ar.. hehehe.. Papepon, hitam itu menawan..Hee. Ape citer pulak hari ni..khamis..? (kire khamis la kan..ni malam still khamis punyer...hehe) Banyak bende gak yang dibuat di kampus kami hari ni.. Antaranya.. Pertandingan Perbahasan Guru sempena Hari Guru Peringkat Kebangsaan. Pertandingan ini disertai oleh guru-guru seluruh Malaysia di mana kampus kami menjadi tuan rumah. Bertempat di Dewan Al-Farabi. Pada 14-15 mei 2009.



Peserta dari penang.. yang menang bertanding separuh akhir..tahniah..
Laen pula ceritanya di gim. Kempen derma darah diadakan. Ramai gak yang datang menderma.. Waa.. bagusnye.. Pemurah sungguh diorg nih.. kan.. Dan aku... plak xderma pon.. huhu.. Tp..bukan sebab takut jarum tau.. tp..sebab..xchat kan..hee..
Klu x..join gak..(leyh caye ker...?)

Dalilah dari unit math.. Ceria jer dia nih.. maintain senyum.. tgk darah dia tuhh...Uuuuuuw...banyaknyer..
Tp..yg paling klakar la...hehe..ade la sorg tu..derma darah..hehe...kitorg tengok jer dia mase check darah tu..aku, wan, mimi..n sape ag ntah yg tgk..hehehe.. misi tarik tgn dia.. haha.. klakar..dia lak.. terus nampak gugup..huhu..terketar2 jer.. HEHEHEE.. xmo la..gtau dia sape...hehehe.. hanya kami beremapat saje yg tau..hehehe.. dan kepada yg berkenaan.. hehehe..sabo jerla ek.. Hehee.. Biasa ar tu..kite xbiasa..org len biasa2 kan..

Di satu sudut yg laen pula.. di padang netball belakang gim diadakan perkhemahan. Sory xbanyak detail sal aktiviti ni.. sebab yg pastinye di handle oleh guru2 sek ren ipkt. So.. guru pelatih mungkin xtau la.. Selamat menjalankan aktiviti.. =)





Gitu la aktiviti hari ni.. Mggu ni agak busy.. exam final da dekat sgt.. dengan berakhirnye olahraga semalam.. maka dengaini.. boleh la kami fokus pada study seratus peratus.. Gudluck pada semua. Aku lak ngah study paper Bm yg lec bg..tapi mata da rabak.. da nk kene recahrge nampak gayanya nih.. =)
Sekali lagi...
GOOD LUCK....!

Thursday, May 14, 2009

Diari guru pelatih_13 Mei 2009




Hi.. salam..ape citer hari semalam ek…? Citer kt padang jela yg banyak… Pagi tu.. unit kitorang kene present sukan tahun 1 yang merangkumi semua aspek lokomotor, unlokomotor dan manipulasi alatan. Kumpulan Wan dan Ain de problem sket ngan folio diorang. Tau2 jela kan… En. Z.. skema sket bab bagi markah nih. Kitorang pon kene tegur, tapi disebabkan kumpulan kami kumpulan terawal yg present, semua pembetulan da dibuat dan sekarang da xde hal2 berbangkit da. Alhamdulillah.. settl e.. By the way kumpulan Mimi mendapat pujian daripada En. Z.. Sebab semua elemen n komponen kecergasan lengkap. Bonus lagi sebab ada ciri2 afektif.. Waa.. hebat..Kreatif… umm..agak2.. game tuh.. ilham sendiri atau adaptasi dari mana2 ni..? ek..? Haha.. agak sarkastik pernyataan itu..hihi..
kat bawah ni gambar kt padang..sempat aje bergambar kitorg nih..


Dari kiri : wan, ziqie, kimi, daus..
ni la dia dak laki unit kitorg..sorg ag hilang..ntoh mane pergi..


Yg mane satu idaman kalbu..?? pilih2..hehehee..



Dan sebelah petang pula.. sume Geng PPS berada di padang.. Waa.. bagusnye.. yang xterlibat pon sudi datang semata2 nk bagi sokongan padu.. Leteh sgt hari ni…xsempat tdo pon... tp tuk acara 400m xde rezeki la mng..sayangnye.. ntoh..da xder rezeki.. time jela dengan ati terbuka.. Klu de ag event 400m nx year or nx time..insyaallah..aku akn join.. Selagi x dapat nombor..selagi tu la..aku xkan berenti..xpuas ati au.. xbape chat kan.. Tp..persaingan memang sengit.. dari awal lari tu..masing2 ikut rapat..xde gap lansung..kene strunggle abis2..ape yg aku mampu wat mase tu..juz maintain kan halaju jer..nak pecut da xde daya da..aku tgk depan…waah…ade 4org depan aku..haha..rasenye da xsempat nk kejar..ade lagi lebih kurang 50m ag mase tu..laen la klu pecut jap..aihh..tp mane nk cari tenaga nk pecut ag mase tu…haha..akhirnye aku decide..Biaq pi laa.. malas dah aku…letehh…tauu..hehe..tp yg best..hanim dari unit kami dapat nombor 3..yeaahh…itu yg bagusnye ade 2 peserta dari satu pasukan dalam trek yg sama..yeaahh..

Nila dia gambar2 yg sempat diambil..


Muke2 penyokong kuat unit kitorg.. Kalau dengar suara havoc2 tu..
tula die..sore dak2 ni...bingit telinge ooo.. kalau bab2 nih..kotorg memang..ha3..humm..hilang sudah keayuanmu..


Yeaahh..akhirnye..ade gak gambar k.asni...yeayy..!
Alahaii..nak masuk gamba punye pasal..separuh terbaring da k.asni..smpi ati korg ek..


video yg sempat dirakam..






Havoc kann...?? Nila kitorg klu nk tau..bile da berada atas padang... :D


Malamnya..g kuar makan ngan kak dayah.. makan kat kedai air buah.. ngah syok makan tu…ade org tegur..Ooo.. kawan kak dayah..dan di sebelahnya siapa…?? Ooo..i see.. Romeo rupenye.. ngah sembang kat handphone ngan sape ntoh… sius jer muke..
Aku tanye la kak dayah, Dia tu mmg gtu ker..muke siuss jer...??


Alaa..sembang ngan awek dia la tu..dia mmg gtu..klu sembang ngan awek dia..dah xnmpak org da…

Haha..Geli hati aku dengar kak dayah cakap camtu… Single..available..? hehe.. romeo…romeo… nway..dia tu..klakar2 comey…haahaa.. ade jer yg menggeletek ati aku ngan dia 2…hehe..bahagian mengayat2..serah pada dia ar…macam2.. dan..Tibe2 jer diorg dua org datang kat meja….join kitorg makan..tanpa diundang.. Aku tgk muke si Romeo tu..Aihhh..?? Tersengih2…amboii..td bukan men siuss muke..ni tersengih2..boleh bertukar wajah..

“Laju lari td..” Hah..laju..?? tergelak aku..laju ker…bese jer..klu laju da menang daa..ha3..aku reply rilek jer.. umm..tp xmenang..mencebik jugak aku jawab ngan muke sebek..oit…leteh..ngantuk…

Oooo..ciann..xsihat..

Umm.. iyer…memang..kebas badan pon terasa ag.. yela.. lari jarak jauh ngan pecut pada masa dan hari yg xsesuai kn.. Klu la..aku leh lari cam latihan n hari saringan hari tu kn..bagus…Hmmmm….Aihhh..aku pk lagi dah sal tu..aduii..stop thinking..past is past…usai sudah..

Tapi mase nih..aku de wat refleksi la..aku dapat tengok si Romeo ni dari sudut perspektif yg len.. Ooo..dia ni..gni rupenye.. Dalam bunge2 dia tuh..romeo2 dia yg xterlayan aku..n kadang2 nk muntah pon ade… tapi..aku de nmpak satu sifat dia yg ntoh..nk ckp..cmne ntoh..umm..which is good la..umm..cmne ek..ntoh ler..xreti nk kabo.. umm..dah2 la.. Then, pas kitorg mntak diri..kitorang balik ke maktab..tp pekena lagu Disko plak dah…aihhh…melepak lame aku n rumate aku lam kete..xkuar2.. ade ker patut..pasang lagu disko kuat2.. n layannn…aduiiii..xsenonoh tul .. Siap dia leh suggest lg..jom kite kuar ag..sambil pasang lagu nihh..Hehhe..aku ikut jer.. sebab ingatkn nk start stdy sok..soo..nk pulun abis lagu2 lagho tuhh…sebelum start study kan..ehehehe…aduuiii.. Sesuai ker…?? Hahaha..sekali lagi… (Jangan tiru..huhuhu..)

Aduhai..banyak plak celotehnyer kali ni..xtau nk cakap ape ag da..aihhh..nway thank u soo much..4 everythg..n sape 2 yg sokong k.asni mase acara 400m tu.. so sory xdapat bg kemenangan seperti yg diharapkan.. k.asni hargai sgt2..sokongan padu yg diberikan…tQ.. Sooooo….much..

Wednesday, May 13, 2009

Diari guru pelatih_12 Mei 2009

Selamat Pagi cikgu...!
Agak2 la..siapa tuan punyer kasut ni ehh..?


Assembly..gni la kami.."Haa..korang yg len duk depan..kitorang xper.. k.asni kan pengawas..pengawas..kene duk belakang.." heh3.. (amaran..jgn tiru..)





Petang Kami…… (On da green carpet)

Ngan mimi..PKU unit kami..yg bertudung hitam..(dagu n tahi lalat mu tatap menjadi pujaan atiku....heheh...)



Dari depan : Ain, sayee, dila n Afi..excited jd penyokong..hampir2..nk masuk trek tu..

Dari kiri: Elsa, adah, fatin n adik favouriteku..Ilham..=) merangkap jiran sebelah bilik..


Dan bila malam menjelma….


Muka tensen Najwa sangatla kelihatan.. takut aku dibuatnye.. n Syazwan mule xsng duduk..kesana kemari..cian la plak aku tgk...mase ni la..terasa kasih n kesian la plok kt dia sebab xready nk present.. Dan muka Haziqie yg serius gler..stdy..ape ntohh..mybe point2 kot..haha..first time tgk muke dak laki dua org nih..siuss..haha.. n Dila..maintain cool..waa..terserlah anggun mu itu.. n aku...?? waaah...BLUR....!

Cian nadzirah..xchat..tetap datang memberi sokongan pd kami..Tq..Jgn skip mkn ubat tau...!



Pagi..

Haluuu…letihnya aku hari semalam..terkejar ke sana ke mari..dari pagi sampai ke malam.. Pagi kami bermula seperti biasa, pergi ke assembly..relax2..sembang cket2 (jangan amalkan ye bakal guru..da kene tegur kan..) Yup..! kami bakal guru generasi akan datang..! Dan lagu “Kami Guru Malaysia” dinyanyikan. Seperti biasa, kawan kami yang paling bersemangat lam bab melontarkan suara.. berdiri megah di sebelah..siapa lagi kalau bukan Dila@Ro.. Berpaling sekejap kat aku, then tersenyum kiput.. haa.. tau la kan ape yg si Rohaiza Adilla nak buat kan..? Hehehe.. ‘kami guru Malaysia.. berikrar dan berjanji…bla..bla…dengan suara sopranonya tuh.. Dila kan.. =D

Kami diminta ke Bilik Kuliah Utama,BKU untuk taklimat exam Bahasa Melayu.. Ramai lecture dari Jabatan Pengajian Melayu yang hadir memberi sokongan. Tiga unit dijemput untuk menghadiri taklimat tu, iaitu, bmpjbi,bmpjks dan bmmtbi.. Dan....hehe aku ditegur Encik Asri.. “Waah..laen eh kamu hari ni..” .. Hehe.. ngan sengih2 malu..aku tnyer la..ape yg laen..? hee.. cantek ker sy hari ni..? hehe.. Dia jawab.. “xla.. sy tgk hari laen kamu lebih cantek..” Haha.. paham2 ar kan..Encik Asri puji ikhlas tu..cume diterbalikkan aje istilah tu..keh3... Hari ni., pakai tudung baru weh… tu yang nampak len.. Hidop maroon pink..yeaa..


Petang...

Aduhai… acara 400m ditunda..13hb.. Letih tau menunggu.. Betul la..orang kate.. penantian itu satu penyeksaan. Ape tak nyer.. letih control debaran menunggu turn acara kitorg tau. Aduiii.. Nway, aku harap aku ley wat yang terbaik tuk acara final 400m hari ni... yakin Malaysia Boleh…yeahh.. Dan di atas tu antara gambar yang sempat di snap.. (ade orang komplen gambar diorg xder..hah…ni da letak..komplen gak tak tau la..huhu..)


Dan malam tiba….

Kami ade presentation Bm... Dan tajuk yang kumpulan kami dapat..ialah.. ‘KRITIKAN SASTERA’ .. Aduii… serius..k.asni memang betul2 xpaham sgt2 tajuk nii… dapat pulak part Kritikan sastera Struktural.. payahhh… n.. agak kejam la korang ehhh…. Da Nampak terang2 muka blur k.asni..still nk tanyer byk.. aduii.. Ade ubi ade batas.. ade hari k.asni balas.. ahha.. siap korang.. turn k.asni akan tibe.. tunggu la presentation Bm1.. hahh.. k.asni nk attack sorang tu… hehe… Ooo..time k.asni..xbagi sokongan moral pon ek…attack lagi ade ar.. Ok2..siap2 la eh... heheh.. (Mesti korang tertanyer2 kan.. sape org yg k.asni nk attack tu ek..haha..)


Umm..tu la kot…laporan semalam..yang terpaksa dipost hari ni..kerana keletihan..n busy teramat.. Ok…tata.. wish me gudluck.. tuk acara k.asni ptg ni..400m.. iyaaahhh… Cayokk2..!

Monday, May 11, 2009

Hari kepegawaian sukan..ipgmKdri

Suasana havoc yang dapat disaksikan di depan padang astaka..
Sempat tunjuk 'PIECE'..

Sapa mau beli 3 jejaka ni... Ana jual murah seposen tiga...


Aduuuii…. penat giler hari ni.. ape tak nyer…td event 100m pecut n 400m..penat…huk3 Bukan penat sebab apepon sebenarnye..gabra jer lebih..heheh..tp..dapat no 4…hummm…mmg teruk td..tp..tuk acara 400m baru la dapat nombor..nombor satu…alhamdulillah..n esok final..harap2 dapat nombor gak..tak dapat nombor satu xpela..dapat johan pon okey laa..hahaha..(bak kata Encik Mansur) Tapi.. mampu ker aku nk beat rekod hanim?..eh..tapi..its ok laa..sebab dia dari unit aku gak..luper plak.. Aku yakin dia mampu mewakili unit kitorang sekaligus mengharumkan nama unit dan pasukan kami..bmpjbi +bmmtbi + kpli PK+n pismp ape ntah..unit kami bergabung..menjadi satu..

Waahh…satu pencapaian luar biasa bagi unit kami.. Lepas ni..Encik Jai dan Encik Z bolehla berbangga dengan unit kami..hehe.. Acara 400m saringan pertama dirembat unit kami..iaitu hanim..n 400m lelaki xtaula…dan acara 400m saringan kedua..ditawan aku sendiri..nombor satu.. Bagi acara 200m juga ditawan pasukan kami juga..sape..?? Juliana Idayu atau Jue..dari unit mane..?? Dari unit bmpjbi….yeaaahh…dats my sis…bangga k.asni…tau..Kombang hidung bukan maen ag..

Kebanggaan kami xterhenti di situ saja..kemunculan Farah Suwahida..atau Farah..memang betul2 mengagumkan kami Geng PPS dalam acara 800m… Farah berjaya menawan tempat pertama..sekaligus menempatkan akak senior CCCU Sien Wah di tempat kedua.. Kami betul2 tak sangka..Farah mengalahkan Sien Wah yang mana satu maktab tahu..yang dia memang biasa wakil daerah..negeri..event besar2.. Tengok petang2 dia lari pon..kitorg heran…macamane dia leh lari 8-10round padang non-stop..n siap boleh lambai2 ag pada siapa2 yang sapa dia..maintain senyum lari 5-6round padang..Fuhhh…

Haa…macamana pula dengan acara 4x100m..??? Fuhh..sangat2 membanggakan.. ntoh…dari awal acara..pasukan kami dapat jer nombor.. pulak tu dari unit kami lak tuh… Tau x sape peserta2 acara 4x100m dari pasukan kami..?? Sape lagi…Jue skali lagi..then akak pismp unit mane ntah.. najwa peserta ketiga.. Waa..partner esaiment sehidup sehidup aku nih.... laju giler pecut..cam pahlawan berkuda pon ade..huhu dan Farah sekali lagi… waah.. memang tough ler kamu Farah… makan per.. sebelum lari nih..?? pas 800m ..sambung 100m.. muka pon pucat plus merah2 ag.. lubang hidong pon..tak abis kembang kuncup ag..hahaha.. Sekali lagi kumpulan kami mendapat nombor..iaitu nombor dua.. cayalah…Geng PPS.. klu Datin Nadzirah tgk…mesti kombang hidong 2 hari..haha.. Ok la...tunggu esok lak...peciter...ok....Taaa..~
p/s : By the way...sorry cuz kualiti gambar teruk..
Korang anggap la..gambar tu diedit dengan penuh kesenian..huhu..okey.

Sunday, May 10, 2009

Hey....its me..


1. Starting time: 10.50 pm.
2. Current song: Dari angan yang tewas, by Private Whizz
3. Name: asni
4. Sisters: Kaq Long, Kaq Ja, Kaq Na, Mok Tie, Sis Nor..n me..
5. Brothers: I hv 4 Eld bros+1 Youn bro = Abg Ju, Abg Rie, Abang, Akie n my lil bro Modie
6. Height: 168cm or 5' 6'
7. Weight: 57.5kg, 58kg, 59kg (plus n get the average..ha3)
8. Where do you live: Kuala Terengganu, The city where natures embrace heritage (promote Cuti2 Malaysia..hee)
9. Have you ever been on a plane: not yet..but, this june..ill fly to S’wak
10. Swam in the ocean: Of course, yes.
11. Fallen asleep at school: so far, not yet..(cam tipu jer kan..)but..its true…
12. Fell off your chair: Yup..when I was sixteen..kawan TERtarik my chair tanpa niat.. (harap betul la ek…n bukan konspirasi semata-mata..)
13. Sat by the phone all night waiting for someone to call: So far, never.
14. Saved e-mails: Of course (easier to send e-invitation wedding card..one day..perhaps..hehe)
15. What is your room like: For me.. In my own little corner.. In my own little bed..keh3..THE BEST port n spot in my house..hee..plus my Ca08 room)
16. What’s right beside you: a cute polka dot box.. [I bought it@Hock Kee Seng, GB..(the popular market among IpgmKDRI’s student..hi3)]
17. What is the last thing you ate: Breakfast+Lunch..(adat makan geng PPS..sarapan ngan lunch skali..kul 9.15am lak tu) nasi putih+sayur cendawan+ayam masak merah+kentang pedas..such a weird combination..huh..?
18. Ever had...Chicken pox?: So far..nope..
19. Sore throat: Awal tahun ni..sbb kurang minum air..
20. Broken nose: nope..
21. Do you believe in love at first sight: ummm..yes, no, maybe..actually..im not sure cuz i have no experience in love at first sight.
22. Like picnics?: yup..of course..picnics is recreation..
23. Who was/were...The last person you danced with: aerobic dance wit classmates, farah n dila..(also from Geng PPS..=D)
24. Last person made you smile: ntah.
25. You last yelled at: Syazwan, our x-KU.. “Wann…stop it..!.. Yuck..!”
26. Today did you...Talk to someone you like?: hmm.. Yup..!?
27. Kissed anyone: Nope..!
28. Get sick?: Nope..Alhamdulillah..chat..
29. Talk to an ex: 2 days ago..
30. Miss someone: Nope..umm yes..ummm…No no no..
31. Who do you really hate: selfish person , smoker..bCuz..ill b da secondary smoker..hate…hate…hate dat...
32. Do you like your hand-writing: sometimes yes..sometimes no..
33. Are your toe nails painted: No..
34. Whose bed other than yours would you rather sleep in: My bro’s bed..
35. Are you a friendly person: Yes..depends on the situation too..
36. Do you have any pets: Nope..
37. Do you sleep with the TV on: nope..
38. What are you doing right now: mengadap objek berbentuk segi empat..~
39. Can you handle the truth: Yes.
40. Are you closer to your mother or father: mum
41. Do you eat healthy: Yesss…!
42. Do you still have pictures of you & your ex: umm..yes…
43. Are you loud or quiet most of the time: loud.. ‘rege’ org tganu kate…
44. Are you confident: for certain situation.
45. 5 things I am 10 years ago:

1. Dalam kelas 5Melati..kelas kedua terpandai..keh3..
2. xBerape cerdik kira2..selalu kene sakat ngan cgu math..
3. Suke benor g mandi sungai senyap2 ngan kwn sekampung..
4. Rapat sgt2 ngan bestfriend dunia akhirat, Nik Suria Nik Abdullah..
5. Baru nk kenal erti hidup..persahabatan...

46. 5 things I would do if I were a billionaire:

1. Buy new clothes, shoes, sandals, a set of makeup stuff by MAC, tudung cantek2
2. Give ¼ of money to my mum..
3. Bagi RM5O pada semua kaum kerabat ku tak kire muda@tua..lam sampul merah..hehe
4. Business
5. RM500 000 will b gven to brader Akie.

47. 5 of my bad habits

1. Malas pegang hp kecuali keluar rumah.
2. Selalu nak conquer mouse dgn kawan bila depan laptop.
3. On9 lama, 12 jam pun masih tegar..haha..(depends pd hari)
4. Isi lain kali..

48. 3 places I've lived/living
49. Do you have a person that you wanna see? : Yes..=)
50. End time: 11.16pm


welcome to asniworld..!!






Hi....
fuu..akhirnya..aku berjaya create satu blog..
da lame nk buat..tp malasnye..masyaallah..
sebab..satu sifat aku da berkurang...
iaitu....menulis....

dulu2..mmg rajin bebenor menulis..
tulis ttg ape aje..

tp sekarang...da kurang...
aduhaiii..

kadang2 sampai tak reti nak mengekspresikan perasaan...
n keadaan....hummm...

aduhaiii...ape2 aje laa...Zassssz..!

Target sebelum ke 'sana'