Monday, September 28, 2009

Minggu bz asni&najwa plus kes pecah masuk maktab.

Hari ni boleh dikategorikan hari yg membahagiakan la. Tak tahu la sebab apa. Walaupun tido kul 4pagi buat Kkp Math, g kelas awal pagi. Mata macam tak boleh buka. Ish3.. Berita baik, kkp math boleh dihantar pada hari khamis ni. Hmm.. boleh la touch up lagi kan..print balik la. Alhamdulillah.part aku setel dan aku berpuas hati dengan hasil kerja aku kali ni. Sama juga dengan kkp KE, walaupun masa buat tu.. rasa cam pening baca dan buat kesimpulan teori2 Daniel Goleman tu, tapi Alhamdulillah.. walaupun ambil masa, syukurlah... Automatically, keresahan aku dua minggu lepas dengan prestasi kerja aku tuk asigmnt2 sem ni.. boleh aku katakan. Aku still hold ag prestasi tuk sem ni.. stabil.. maintain.. Fuhh..Alhamdulillah.
Minggu ni, kami memang busy giler, sekarang ni memang la musim asgmnt menggunung. Tapi, tarikh hantar tu pun pada waktu dan mggu yang sama. Masyaallah.. Memang busy. Bayangkan, sekarang aku da tak dapat tido awal b4 kul 12 cuz stay up tuk buat asgmnt sebab siang hari banyak aktiviti dan kelas. Lagipun, ilham tu banyak malam2 kan.. =)
Semalam, pagi tu kelas sampai tengahari. Then petang ada kelas Miss Zakiah. Malam tu.. memang sibuk siapkan presentation tuk esok la. Presentation yang sekian lama ditunggu sebab turn kami ke empat. Bermula daripada awal sem, semalam la baru turn kami. Fuhhhh… setel satu part, next week continue lagi part seterusnya. Then baru la kumpulan lain pula ambil alih. Kelas Miss Zakiah abis kul 5petang.. then rushing ke padang tuk Gerko Hoki. Aduii.. Kami lewat 10minit..! Asal lewat aje, muka kami.... Maaf.. =(
Haa… ini pulak pasal Kes Pecah masuk bilik aku.. Selain daripada bilik aku, pejabat dan umah warden pun kene pecah masuk pada malam yang sama jugak...Jap2.. kalau ada yang tak tahu lagi tu.. bilik siapa kat Blok CTA yang kena pecah masuk tu. Haa.. jawabnya.. Bilik hamba lah itu. Tuan hamba-tuan hamba sekalian boleh la melihat gambar di bawah ni, yang sempat diambil semasa hamba tiba di mktab hari sabtu petang hari tu. Barang berharga tak der yg hilang sebab suma bawak pulang raya itu hari. Nasib baik. Mesti diorang rase tak berbaloi lansung panjat tapi tak der barang berharga pun dalam tu.. Hmm...tp kesian ar aku n rumate.. dahla...penat ngan asgment..jd pulak kes gini... duk mnumpang bilik orang dua hari..
Ini la gambar bilik sepah.. hee..malu sebenarnya nk tunjuk bilik ni..tp sokay jerla kali ni je.. Hmm..tp dalam gambar ni tak nmpk sepah sgt..kalau tengok real...masyaallah...pening kepala... Saabau ajer laa...


Diorang masuk kut cni la..tingkap kaca atas tu... hilangg.. tengok..pakai kain panjat bilik orang..cam rapunzel la pulak...huhu... Nway sokay la..takder barang berharga yg hilang.. Ops...nk gtau kat dak kelas.. hamper kita diorang bukak jugak.. sempat ag diorang makan lam bilik tu..humm..!





Bilik da dibaiki dah petang tu, aku pun da tak tahan lagi duk menumpang bilik orang. Barang2 sume kat bilik Nadzirah, tapi besanya aku berada di bilik Najwa n Ain tuk buat asgmnt. Balik jer dari padang lpas gerko Hoki dan jogging jap dengan Farah, Ain, Dila n Najwa. Aku terus ke bilik dan start kemas barang2 yg bergelimpangan dalam bilik tu.. Aduii…bersepah.. Mujur.. kawan2 tolong kemas sekali.. Terima kasih pada sume yg mmbntu, walaupun letih malam tu pas kelas n gerko, n malam tu pulak nk touchup esaimen yg nk kene antar esok harinya, Diorng still turun, luangkan masa walaupun setengah jam malam td. Ramai yg tolong.. jd keje pun mudah la.. n cepat jer siap.. Tima Kasih naa..

p/s....sory tulisan besor+kecik...tibe2 tu...saja nk test font and colornya..hee..anyway.. Selamat buat assignment suma..

Saturday, September 19, 2009

Antara kenangan mengusik jiwa..



Sempat aje wan bergambo sambil drive..uiihh..seraam..


Team publisiti xpdc.. Aku teringat kenangan sepanjang Ramadhan ni.. macam2 perkara yg berlaku.. yg telah dilalui.. Kenangan survey baju tuk xpdc..yg akhirnye kami team publisiti terpaksa beralih kepada supplier lain kerana kos yg lansung tak relevan.. Apa yg kami tau, kami cuba sedaya upaya.. mengorbankan masa, tenaga dan duit sendiri(masa takder kan da nk cuti raya, asgnmnt beratur n bertambah setiap hari, kelas banyak, abis klas ptg trus rushing kuar, leteh,duit minyak, habuan makanan buka puasa tuk tuan punye kete ag, keh3 = kome jangan byk songehh haa.. ). Kami team publict sedar.. semua org mahukan benda yg murah..berkualiti..cantik..bergaya..gempak walaupun bajet yg diberi untuk team publisiti hanyalah RM 1000 sahaja. Tapi tak mengapa.. kami faham sebagai ahli.. its normal la kan ahli mengharapkan yg terbaik daripada penggeraknya.. Team publisiti xpdc diketuai Syazwan Lutfi..dibantu oleh sy sendiri..dan Siti Najwa. Kami mengharapkan ahli daripada unit KS, tapi apakan daya masing2 tidak berkesempatan dan berkemampuan untuk membantu kami. Its ok.. Apa pun.. semuanya sudah setel.. kami berurusan dengan supplier lain.. Alhamdulillah.. kami juga dibantu oleh Nadzirah..Hmm..tima kasih Mok Nad.. laenkali..boleh mintak tolong dengan Mok Nad lagi..kan..kan..



Makcik kayooo...huhu..


Gerko Hockey… Da lama tak pegang stick hoki…rase rindu laa pulak.. sbb aku terlalu baru lam game ni sebenarnya.. asalnya main.. nk hit bola tu.. mcm2 gaya.. haha.. ada ka patut.. duk tayang kat Najwa n Ain.. “meh tengok K.asni main…” sambil tenyeh hidung.. huhu.. bukannya kene pun.. bola tak gerak.. stick yg melambung… haha…aduii.. Pengalaman stick yg dipegang oleh Jue terkena kaki.. Ada ka patut di pukul nya kaki ku ni… kat keting pulak tu… “Jue…! Nasib bek geng sendiri..kalau org len..da lama k.asni balas bagi kat dua2 ketingg tuhh.. nak..??” haha… dia pun ngan muka bersalah nye.. Ooo..minta maaf..minta maaf…tak sengaja2..ingtkan lepas..maaf2! haha..saje jer.. sajer nk tgk muka Jue kantoi ngan gaya bersalah tu.. hehee… gataiii…! Bulan puasa pulak.. Aktiviti kat padang beralih kepada pembelajaran teori pulak.. dan assignment pun follow laa.. pas raya.. antar..!


Berbuka puasa.. Haa.. yg ni best.. walaupun aku tak makan banyak hari tu .. tp pengalaman mengumpulkan suma classmates dalam majlis buka pose sama2.. sangat bermakna bagi aku.. Walaupun beberapa hari lagi nak cuti raya.. masa pun tak berapa nk ada..Terima kasih pada suma.. yg sudi meluangkan sehari tuk buka puasa sama2.. Tau tak.. K.asni sememangnya bangga dengan ahli kelas kita.. bekerjasama.. Kita salu duk puji unit itu bagus..unit ini bagus laa.. Unit kita pun apa kurangnya.. pun bagus… (ikhlas dari ati ni..) yerla.. buat keje lebih tak berkira.. suma ahli tak da selisih paham..masam muka ke ape.. Aii….memang baguss laa.. Bertuah k.asni.. K.asni harap.. benda baik cam ni kite boleh amalkan sampai bila2.. sampai sem terakhir kita kat ipgm ni.. Kalau ada yg jenis emo tu.. harap.. boleh kurangkanla..think + ok.. Nasib bek la.. ramai dak kelas kita ni jenis +.. jd kalau ada yg negative tu.. yg positif ni boleh neutralkan.. Hasilnya.. hidup kami unit pk.. aman..makmur..sentiasa.. Peace.. Alhamdulillah.. Syukur pada Allah.



(p/s : ois Think POSITIVE..hokayy..??? )





Shida..afi..dila.. cun afi lam gmbo ni kan...??

Haa...ni pulak..duta kesihatan.. dia ni la icon kesihatan bg aku.. mkn, minum, rehat, tdo, exercise suma jaga..tgk tu..minum air suam sampai 4 gelas?? Kimi..kimi.. patut ar..sihat..cergas..muka berseri2..sebab bnyk minum air putih ye..? hee...


Bersama Ain..dan Mimie..

Hmm...itu la antara kenangan2 yg mengusik jiwa nak2 raya ni.. aduii...raya seminggu..assignment pun nk kene siap jugak..aduii.. Jadi marila kita sama2 menyahut seruan....

Assignment Vs Raya....


Selamat Hari Raya Aidilfitri... MZB..

Wednesday, September 9, 2009

Ahad 6 September

Pagi


Kelas seperti biasa. Abis kelas angkut hadiah tuk majlis petang tu. Nasib baik ade Syazwan dan Kimie yang tolong angkut dengan moto.. 3 hadiah utama.. 6 Saguhati. Unit kami sekali lagi diberi tugasan untuk handle bahagian hadiah dan cenderamata. Pastu balik bilik terus landing tak sedar diri tuk energy yang banyak nk guna petang ni..untuk majlis ucapan dan outing bandar kT tuk berbuka puasa dak aras bawah Siti Aminah sama-sama. Banyak energy nak kene guna tu.. hee.. PeAcE..



Petang


Alhamdulillah. Pertandingan ucapan PPISMP sem 3 berjalan lancar. Dan kami unit bm pj bi menang tempat kedua. Alhamdulillah. Rezeki kami untuk sem ni. Tempat pertama dimenangi oleh unit bm pj ks..Tahniah2...!


Peserta daripada unit math sedang berucap tu...syyyhhh..


Ini plak...gmbar masa dak bm pj ks, peserta hafizu..cam yb plak yer..?


coordy pakai baju jowoo...?


Tahniah tuk bm pj ks..johan untuk projek kkbi kali ni.. Ini lah hasilnya.








Dan.....kami pula...menang tempat kedua..Alhamdllah..Tima kasih tuk Daten =) tima kasih tuk our team group juga..sekali lagi group kita terpilih tuk sem ni.. (",) n tima kasih tuk all my classmates..




Petang tu.. abis jer majlis pertandingan ucapan ppismp sem 3, kitorg trus bersiap g bandar.. dak2 aras bawah.. diketuai oleh ketua aras kita, Daten Nadzirah..hee... Tapi itula.. banyak dugaan tuk kitorg sampai kat sana, kereta Madihah pulak buat hal. Ingatkan kete tak der minyak.. Isi.. tak jalan jugak.. rupanya kepala baterinya longgar. Aiyaa.. Dah.. Madihah...naik kete ngan kitorang ajerla..







Itu dia.. Nadzirah.. cube gak tengok apa kene ngan kete tu.. Madihah.. sambil bercekak pinggang tak puas ati..hmmm.. Sabau2..







Gitu la dugaan kami tuk sampai ke lokasi Batu Buruk tuk buka puasa. Sampai pun lewat. Lagi 5 minit nk berbuka, kami baru jer kat Bazar Dataran Shah Bandar.. itu pun banyak makanan da abis. Bergerak ke Bazar Batu Buruk pulak.. Ramai peniaga2 kat situ ngah bukak pose. Hee... kami cam mengganggu jer.. Tapi apakan daya kami tak der makanan tuk berbuka... Dugaan.. dugaan.. Oleh kerana tak der apa yang tinggal kat bazar tu untuk kami, kami bergerak kat KFC ajer la.. hmm.. Atmosfera kat dalam Kfc tu.. meriah.. ramai yang tengah menjamu selera berbuka puasa. Kitorang pulak baru nk beratur.. order... huhu..


Sempat ajer bergambar lam Kfc tu.. tapi tak nampak lak environment kat situ.. Tapi yang pastinya.. meriah la..





Siap aje makan kat Pantai Batu Buruk.. kami beransur2 la.. Lokasi seterusnya.. Masjid Putih. Semayang mgrib.. isyak.. dan tarawih kat situ.

Agenda seterusnya.. ini laa yang paling besttt... Cari baju raya.. hee.. lame duk belek2.. akhirnya jumpela baju yang paling sesuweii.. Hee... Color pink..hitam..merah corak abstract.. Cantek.. Nadzirah yang tolong pilihkan.. hee...

Pastu... da siap tawaf TTC tu.. kitorang pun balik laa.. itu pun da nk dekat kul 12.. Nasib laa.. pak guard yang.... 'tu'.. yang jaga masa tu.. Tapi nasib baik lepas.. sebab ade pakcik tolong slow talk ngan pak guard tu..hmm.. Nasib leh masuk. Syukran pakcik..

Hmm..itu ajerla kot cerita hari ahad hari tu.. yg post hari ni..

Hari ni tak cakap banyak...simple ajer.. tak berceloteh...tak membebel tak..ape..kan.. Hee.. ...mood baru bgn tido nih.. ntah ape2 cakap.. just nk post citer jer tau.. hee..

Hmm...ok.. salam Ramadhan..

semoga ibadat kita diterimaNya. =)

Raya da nak dekat.. sudah sedia zahir.. dan rohani blum..?? harap2 sudah yer... Kalau ditanya pada sy... Sy sudaaah... ! =) Konfiden tuh jawab..

LailatulQadar...??

Carilah 10 malam terakhir ni.. Jangan sia2kan ramadhan kali ni dengan hiburan yang melalaikan.. Urusan dunia yang melekakan.. Ingat.. dunia..hanyalah dunia.. Urusan dunia tak pernah abis.. Pandai2 lah kita menguruskan masa untuk duniawi..untuk ukhrawi... semoga kita tidak berada dalam golongan yang rugi....

Ingatlah...

"Demi masa.. sesungguhnya manusia berada dalam kerugian... " Sama2 lah kita beringat2 sesama kita di bulan mulia ni.. Ingatan ini khas untuk sume... terutamanya untuk saya.. Kadang2 leka dan lalai dalam dunia saya sendri.. Hmm.. apa2 pun... sama2lah kita muhasabah diri kita... Semoga keindahan Ramadhan.. tetap dirasai.. =)

Sekian.....

Salam Ramadhan Mubarak..

dari Chegue Asni.. (",)*

Saturday, September 5, 2009

September sudah..

Assalamualaikum….. (“,)


Salam Ramadhan Mubarak..


Gembiranya hati ni... baru je usai solat tarawih di Balai Islam al Muttaqim sebentar tadi. Gembiranya hati ni.. tau sebab apa..?? Sebab… ada moreh kat surau tadi..hehe. Tak der la..moreh tu penyeri aje sebenarnya.. Yang sebenarnya.. hari ni.. genaplah 15hari sudah umat Islam sedunia berada di bulan mulia..iaitu ramadhan diberkati..bulan keampunan.. Rasa teruja pun ada.. sebab ada bacaan qunut untuk solat witir tadi. Yang mana..bacaan qunut itu bermakna.. kita sudah pun berada di pertengahan bulan Ramadhan. Rasa begitu sekejap je
masa tu berlalu kan.. Ramadhan..ramadhan..


Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dan ibadah kita diterimaNya. =)
Alhamdulillah. Bersyukur saya kehadrat ilahi..kepada Dia Yang Esa, Allah Swt atas keterbukaan hati ni untuk mendekatkan diri kepadaNya lebih-lebih lagi di bulan mulia..ramadhan Mubarak ni. Banyak perkara yang berlaku sepanjang bulan ni. Dugaan yang diterima hampir setiap hari tak mematahkan semangat saya untuk terus berjuang meniti hari-hari yang agak mencabar kesabaran hati ni. Sedih..? Hmm…ada ke..? sedih tu tak.. tapi hiba tu..mungkin ada dengan dugaan yang diterima. Dugaan apa..? Hanya sahabat-sahabat terapat saja tau. Tapi..walaubagaimana sekalipun. Hidup perlu diteruskan seperti biasa. Jangan kerana perkara sedemikian, kita jadi patah semangat nk lakukan apa2 aktiviti..tugasan..etc. Senyum je.. Jangan salahkan takdir... kerana setiap apa yang berlaku ada hikmahnya..tak gitu..? dan kita sebagai hambaNya..harus percaya..


Apa yang baik datang dari Allah.. yang kurang baik..datang dari kita sendiri.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`


Aihh.. cakap pasal luahan hati pulak..Hmm…sebenarnya… Saya mau ucap terima kasih dan penghargaan buat kawan2 merangkap jiran2.. yang buat kejutan tuk birthday saya semalam.. Tq yer…buat pasangan rumate yg sporting lagi havoc Nadzirah-Fatin, rumate kawai n stylo ilham-Qash dan tak luper rumateku, Ekin…oo pakat eah.. rumate.. patut ar tunggu kat wakaf.. tak datang2…cakap nk on9 sama2. Ada ka patut.. Tengah2 syok nk layan drama Nur Kasih episode 15.. tengok kat tv3 online sebab tak sempat balik dari surau. Ada la sorang hamba Allah ni datang tiba2.. dengan muka serius..tak mau senyum..



“Kak Asni.. Kak Nad suruh balik… Ekin jatuh kat bilik air..!”


Haah…. Jatuh kat bilik air..??


Hmm…dalam hati nih…biar betul.. macamana boleh jatuh.. ish lembik sungguh si Ekin ni.. aihh…tapi macamana boleh jatuh tak da kes lagi setakat ni ade orang jatuh kat bilik air kat Blok Siti Aminah setakat ni..floor bawah pulak tu.. Ekin pulak hari ni sihat walafiat aje. Camne boleh jatuh neh..?
Hmm…macamana keadaan dia..? teruk tak..?


“Tak tahu la..Kak Nad kate dia kat bilik Kak Nad sekarang..”


Hmm…tanpa pikir panjang..


Kamu tolong bawak beg ni..letak lam bilik Kak Asni..Ish..macamana boleh jatuh ni..


dan tanpa berlengah lagi..langkah kaki ni dipercepatkan menuju ke blok. Hmm….teruk ke Ekin..?? Teruk ke biasa saja..?? Kalau teruk… macamana dengan kepala dia..?? ada terhantuk kat mana2 ke..? almaklum la…my new rumate tuu ..lembik cket… (hehehe…jangan marah…)
Ahh… tak yah fikir banyak2..pergi tengok dulu macamana..


Hmm…sampai pun .. kat bilik Nadzirah nih…


Tapi…


Aihh….nape gelap plaa..??


HAPPY BIRTHDAY.!!!


Lorh… bday surprise rupanya..ingatkan apa la tadi….. Mana rumate bertuahku…???
OOoo….Derhaka ya… pakat ngan diorang… patut la tak datang on9… sabau ajer la..rumate…rumate…



Lepastu… ada la adegan2 sapu krim kek. Sory la Qash… kak asni tak bagi can qash make up muka kak asni.. hehe.. cian kene kejar sampai 3 blok daripada Qash.. dan Nadzirah… cam kene kejar ngan org dari wad mentol pun ade…hee.. Sekali lagi…maaf ye Qash… nnt lenkali.. Kak Asni bagi can qash mekap k.asni ngan krim tuu ye..


Sekali lagi…TQ SOO MUCH..untuk semua org cuz ingat ma bday..tQ for da gift…for da yummy cake..for da wish… Semoga tuhan murahkan rezeki kalian semua.. dipanjangkan umur… Bahagia selalu..


Dats all…
Terima kasih…

Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak..
Dan salam cuyunk…
Dari asniworlllld…..hehe…. =)



Ini la kek buah... yang mane buah2 tu yang baru ajer harvest ptg tadi kat my farm.. hee...Peace..

Nyum2....Qash...sabauu..tunggu k.asni tiup dulu...hee..

Hee...sekian saja...
daa....
Assalamualaikum...!

Target sebelum ke 'sana'