Tuesday, October 23, 2012

arena kekuda ini

Apabila anda buat keputusan untuk terlibat dalam arena berkuda, jatuh dari kuda itu adalah perkara biasa pada yang bergelar rider.. kes kuda terkejut lalu melarikan anda, kes kuda tiba2 berubah angin buat willie, wikang, gustang, zig zag.. itu semua perkara biasa yang perlu ditempuhi oleh rider yang cekap. Jadi, jika anda memilih untuk menunggang kuda sebagai satu aktiviti lapang anda atau hobi anda, makanya.. anda juga perlu bersedia dari fizikal dan mental untuk risiko ini semua.
Dengar ucapan ini seperti menakutkan, padahal inilah sunnah nabi..para sahabat Nabi dahulu penunggang kuda yang cekap, atas kuda siap boleh memanah dengan tepat para musuh.. Jika diselusuri sejarah zaman perperangan rasululllah saw dan para sahabat dulu mereka melatih kuda mereka sangat hebat. Mengalahkan semua trainer kuda seluruh dunia sekarang.. termasuklah Magali Delgado, trainer kuda dan disiplin dressage kuda yang paling saya kagumi. Kuda zaman para Rasulullah iaitu kuda baka Arab adalah kuda terbaik, dengan  faktor aerodinamik ketirusan kepalanya menjadikan kuda baka Arab paling pantas di dunia. Kuda zaman Rasulullah juga dilatih untuk ditanam di dalam pasir, dan apabila para musuh mendekat, bertempikan bangun dan melompat kuda-kuda tersebut sambil para syahid memainkan peranan menyerang.
Begitulah hebatnya para sahabat Rasulullah dan kuda-kuda pada zaman para sahabat Rasulullah dahulu.
breed : arabian
Tiba2 berkongsi cerita fasal sejarah kuda zaman Rasulullah saw ni ada apa lah ye? Hehehe.. Actually, 2 jam yang lalu saya jatuh kuda.. Oh... kalau diikutkan slow motion saya nak jatuh kuda tu... ada bunyi macam lagu "We are the champion" sebelum 2,3 saat bedebuk jatuh ke tanah. Dan apabila berada di tanah, kedengaran pula lagu "Kuch kuch hota hai" sebab jatuhnya saya di tanah berguling2 seperti Rani Mukherjee gayanya... Beberapa saat yang pertama, ku lihat bintang di langit.. Oh cepatnya bintang muncul ya? Hehe.. Sesaat kemudian, Wah seronoknya berbaring macam ni, sejuknya tanah pasir ini kurasakan.. Sesaat kemudian, eh.. ramai orang.. malu lah baring macam ni, saya terus bangun duduk memeluk lutut sambil tersengih... best juga duduk tengah2 padang macam ni.. santai je..baru sedar yang diri ini baru kejatuhan kuda dan disaksikan warga TER. Beberapa saat selepas tu, saya terpandang trainer sy di padang polo, Sepantas kilat saya bangun..Hehe.. saya malu kalau incik syed nampak saya 'makan pasir'..Saya bangun.. dan berjalan seperti biasa.. bisik saya dalam hati, nasib baik tak apa2.. kalau tak... mak memang takkan bagi lagi naik kuda.. =_=
Cik asni, macamana buleh jatuh tu?? Okey, kesnya saya dillarikan kuda.. kuda mana? bukan kuda polo yang saya biasa naik tu, ini kuda pony.. Apolosa namanya, yang berbulu pitih bertompok hitam tu..macam dalmatian corak bulunya. Tak pernah naik kuda tu, teringin juga nak naik.. masa terapi berkuda dengan classmate pun tak pernah naik gak, our hippotheraphy trainer, mr muthusamy tak bagi saya naik Apolosa, dia bagi naik arwah Jazz atau Diamond, sebab saya tinggi. Okey, back to the topic, kuda Apolosa malas gerak.. ada sorang budak lelaki dari PoloKids nak hulurkan whip pada saya, asalnya saya tak mahu ambil tapi memandangkan Apolosa tak bergerak. sy cakap.. saya nak..kemudian budak itu datang pada saya dengan megahnya memegang whip itu ke udara dengan dilihat oleh Apolosa, maka bertemperianlah larinya Apolosa itu, bukan slow2 ya.. laju.. bukan trot, bukan canter.. tapi nak gallop sudah gayanya si Apolosa tu, saya malas nak tahan kena dilarikan.. saya pun brek sambil berdiri, maka tergoleklah saya dengan penuh bergaya sekali. Keputusan yang paling singkat yang saya ambil seumur hayat saya iaitu turun dengan menjatuhkan diri. Aishh... pesanan tok guru, kalau kuda buat hal.. jangan sesekali terjun atau turun.. ianya membahayakan.. tidaklah saya patuhi pantang larang tersebut, saya ikut gerak hati saya saja untuk turun pada waktu itu juga dengan brek sambil berdiri pulak tu, kesalahan yang amat besar sekali tu..Tapi takpe... Alhamdulillah, saya tak alami kecederaan apa2.. Trauma? Tidaklah saya trauma, actually sy boleh control kuda tu.. cuma saya tak mahu terus dilarikan laju kuda tu, maka saya pilih untuk terjun...
moral value : jangan bagi kuda nampak whip sebab ia menyebabkan kuda akan terkejut lalu  memecut lari.
Pissst. saya sudah jatuh, anda... bila lagi?  XD
Gambar saya dan Apolosa..lihat disini ---> klik disini

2 comments:

Mardiah Idris said...

hey makcik! hati2 laen kali tau! hahaha

Ieqa Swetluv said...

adoii kak cemane lah ni.. dah tu cedera x? luka mana2 x? kalo2 da sakit mn2 lekas jumpe cik duktur ea..

Target sebelum ke 'sana'