Wednesday, August 19, 2009

Berkat di sebalik...Bismillah.

Assalamualaikum..
sudah lama rasanya tak masuk sini.. (memang lama pun..hehee) Nak kata kerja banyak.. Hmm..boleh laa.. Buat masa ni, sibuk dengan presentation2, aktiviti kelas, kkbi, kkp.. Kelas pulak full.. petang2 cam bese ada kelas.. petang free..petang ahad dan khamis ajer la.. Hmm.. da lama tak post cerita kat sini ya.. Aduhai.. masa tu.. ada jer rasanya..tapi entah la.. (tak istiqomah ler tu..hee)
Kejap tadi, saya baru jer terbaca satu kisah tentang seorang hamba Allah.. tengah2 sibuk duk melawat laman2 lagha..terjumpa pula kisah ni..(hehehe..) Hmm.. Di kesempatan ni, saya mau share dengan kamu semua tentang kisah seorang hamba Allah ni..yang sentiasa menyebut "Bismillah.." Renung-renungkan...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan. Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap dan setiap kali dia hendak memulakan sesuatu sentiasa didahului dengan Bismillah. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan sentiasa memperolok-olokkan isterinya. Suaminya berkata sambil mengejek, "Asyik Bismillah, Bismillah. Sekejap-sekejap Bismillah."
Isterinya tidak berkata apa-apa sebaliknya dia berdoa kepada Allah S.W.T. supaya memberikan hidayah kepada suaminya. Suatu hari suaminya berkata : "Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu." Untuk membuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, "Simpan duit ini." Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat yang selamat, di samping itu suaminya telah melihat tempat yang disimpan oleh isterinya. Kemudian dengan senyap-senyap suaminya itu mengambil duit tersebut dan mencampakkan beg duit ke dalam perigi di belakang rumahnya.
Setelah beberapa hari kemudian suaminya itu memanggil isterinya dan berkata, "Berikan padaku wang yang aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan." Kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan duit itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati-hati dia menghampiri tempat dia menyimpan duit itu dia membuka dengan membaca, "Bismillahirrahmanirrahiim." Ketika itu Allah S.W.T. menghantar malaikat Jibrail A.S. untuk mengembalikan beg duit dan menyerahkan duit itu kepada suaminya kembali.
Alangkah terperanjat suaminya, dia berasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya, ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah, dan dia juga membaca Bismillah apabila dia hendak memulakan sesuatu kerja."
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Begitulah ceritanya... sebenarnya kisah ni mengingatkan saya pada seorang penjual pisang goreng di kampung saya suatu tika dulu. Saya dan kawan baik..panggil.. Mak Cik Bismillah.. Gerainya dekat jer..bersebelahan dengan Masjid Buluh Gading. Hmm..tapi sudah lama tak nampak dia berniaga kat situ lagi.. Hmm...apa cerita Mak Cik Bismillah sekarang ye..? Wallahualam..
Sekian saja buat kali ini..terima kasih..
info :
2++ petang..
bersama Siti Najwa Ghazali..
di Bk3 dan Bku..
p/s : hmm...mau cari maklumat tentang mak cik bismillah cuti ni..apa khabar dia sekarang..?

No comments:

Target sebelum ke 'sana'